Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2014 10:26 - БОЙКО БОРИСОВ И БИРАТА
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 785 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Случаят “Ало, Ваньо...” приключи. 
Скептиците сигурно ще кажат, че е приключил, защото Ваньо пак е на стария си пост, а и се задава правителство на Бойко.
Може и това да е причината, но според мен точно затова прокуратурата го приключи справедливо. 
Повече от четири години ни размотават с неясни приказки какво точно било станало.
Чак сега, след като подробностите по тази история излязоха на бял свят, става ясно, че нито е имало някакво нарушение, нито участниците в тази история са виновни.
Има само една интрига, заплетена много умело от един, който обича да седи зад кулисите и да дърпа конците й. И едни служители по веригата надолу, които на няколко пъти “забравяли” да информират началниците си за истинското положение на нещата. Както и едни или глупави, или продажни медии. 

Най-добрата интрига се заплита успешно, ако в нея има и цайтнот, и цугцванг.
Ако сте забелязали, най-големите мръсотийки у нас се вършат в петък следобед – за да няма време администрацията или който трябва да се осафери, да събере нужната информация и да реагира правилно. 

И така, всичко започва оттам, че на 12 март 2010 г. - петък, в митницата се получава анонимен сигнал, че фабриката на Мишо Бирата, която е с отнет лиценз, работи незаконно.
На 13 март, събота, Ваньо Танов изпраща митническа проверка по сигнала. Ако някой реши да свърже датата 13 с рождената дата на Бойко, аз няма да се възпротивя.
Каква е била реалността - лицензът е бил възстановен, но това не е стигнало до Ваньо Танов. Не е стигнало, защото по закон никой не бил длъжен да го уведоми. Някакви служители по-долу знаели, но били “пропуснали” да уведомят началниците си, те пък пропуснали, говорейки с горните, и така до Танов - в събота, когато той няма как да провери сам - а и трябва ли големият шеф да проверява лично вярно ли е това, което му докладват подчинените?

(На младоците, които веднага ще рипнат да ми говорят за електронно правителство, ще обясня, че тогава все още ведомствата и съдът не бяха задължени да качват на сайтовете си решенията си – това беше въведено малко по-късно от правителството на ГЕРБ. Да не говорим, че и досега далеч не всички го спазват. Да не говорим и че разнообразието в интерфейсите им е толкова голямо, че намирането на търсената информация често е като че ли нарочно максимално затруднено.)

И ето ни ги и цугцванг, и цайтнот – Танов е длъжен да реагира на сигнала, и то веднага. При проверката обаче работата във фабриката се спира. Да, но производственият процес на бирата не обича да го спират – още един цайтнот, този път за Мишо Бирата. 
Като се вижда в чудо, Мишо прави това, което ще направи всеки българин на негово място – използва връзките си. За беля или за късмет, връзките му са много нависоко - с президента Георги Първанов.
Само президентът може да предотврати голямата загуба, която го чака – само той може да нареди на Борисов, а Борисов - на Танов. 
Стигнахме до човешките връзки между политиците и хората, за които говорих и преди. Първанов клеква на големите молби на Мишо и след заклинания да не му намесва името, ако се размирише, се обажда на Бойко, като го моли и той да не му намесва името. Със сигурност са оставили за по-късно обясненията и доказателствата кое как и защо - десет часа вечерта в събота не е подходящо време за такива неща. 
Бойко, псувайки, се обажда на Ваньо Танов. И в същото време се оказва, че някой записва разговорите. 

Съмнява ли се някой защо беше заплетена тази интрига? 
Този път няма да се питаме кой печели, а кой е губещият от нея. Отговорът е съвсем еднозначен – трябваше да загуби Борисов, и той загуби. Противниците му и до днес напомнят за “Ало, Ваньо”. 

Когато видя как медиите раздухват нещата и накъде тръгват работите с манипулирания запис, Бойко реши да каже истината. Ако някой е упражнил натиск, той е дошъл от най-високото място в държавата! Явно смяташе, че Първанов няма да отрече – в края на краищата, нищо лошо не са направили, предотвратили са икономическите загуби на един бизнесмен заради административни недоразумения. Да, ама не!
Първанов отрече – той иска да седи високо на пиедестала си и да не го замесват с някаква си простонародна бира – него, двумандатния президент! Това го унижава, ако се досещате. 
И името му в тази история си остана почти забравено. Единствено Диана Найденова - журналистката, на която без никакви обяснения ще залепя два шамара, ако ми падне някъде, подложи Мишо Бирата на такъв гнусен и садистичен разпит, че се чудя как човечецът не получи инфаркт още в студиото й. 

С всичките тези глупотевини нямаше да се занимаваме, ако записът на разговора между Бойко и Ваньо не беше излязъл, при това подходящо манипулиран. Изнесоха го верните сътрудници на вестника на Алексей Петров “Галерия” – Дачков и Патрашкова. 
Същият този Алексей Петров, който беше сътрудник на Първанов и първият му опит да вкара Борисов в беля беше, когато му занесе загубените от Станишев папки с гриф “секретно”. 
Казват, че и най-печеният мошеник оставя следи. Неговите следи са от ясни по-ясни, но не му пука, защото за плетене на интриги наказание няма. 

Бъдете сигурни, че докато чакаме ГЕРБ да спечели следващите избори, плетачката на интриги Алексей Петров потрива ръце и плете нови. Обмисля “недоразумения” и търси подходящите за тях хора. Помните ли, когато преди време на излизане от следствието ритна с крак във въздуха и каза на заобикалящите го журналисти: “А Бойко ще го наритам!”
А пък Бойко отговори: Не го подценявайте, той е добър специалист. 

Надявам се вече всички да разбират какво точно казва Борисов, когато говори.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 902153
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031