Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2007 12:54 - Фредерик Бегбеде
Автор: pafffka Категория: Изкуство   
Прочетен: 2668 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 15.06.2007 17:46


из "9,99ЛВ"

(за рекламния бизнес като модерен легален тероризъм спрямо потребителите)

http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=519&PHPSESSID=9e2450c4b437757075d1033075909fff

ПОНЕДЕЛНИК СУТРИН отиваш на работа с вдървени крака. Мислиш за безмилостната селективност на Царя-Маркетинг. Навремето имаше около 60 сорта ябълки, сега са останали само три (златна, червена и зелена). Навремето на пилетата им трябваха 3 месеца за да порастнат, сега само 42 дена в ужасни условия (25 животни на квадратен метър, хранени с антибиотици и аминокиселини) делят яйцето от пилето, продадено на пазара.
През 70-те години все още можеше да се намерят десет различни сорта сирене камембер, днес са останали само три (поради нормативите, отнасящи се до пресеченото мляко). Ти нямаш вина за това, но това е твоят свят. В Кока-Колата (милиард и половина рекламен бюджет за 1997 година) вече не слагат кокаин, слагат само фосфорна и лимонена киселина, които оставят впечатление за утоляване на жаждата и създават изкуствено пристрастие. Млекодайните крави се хранят със силажиран фураж, който ферментира и предизвиква цирози; даваме им също антибиотици, които създават нов род устойчиви бактерии, съдържащи се в месото, което купуваме (без да споменаваме местното брашно, предизвикващо енцефалит, възпаление на мозъка при добитъка, все пак го пише във всички вестници). Млякото на същите тези крави съдържа все повече и повече диоксини, в следствие от заразената трева, която пасат. В рибовъдството рибите съко са хранени с рибено брашно (толкова вредно за тях, колкото и брашното от месо за добитъка) и антибиотици...
През зимата трансгеничните ягоди не замръзват благодарение на ген, извлечен от рибите, живеещи в северните морета. Генетичните манипулации навират пиле в картоф, скорпион в памука, хамстер в тютюна, тютюн в марулите и човек в домата.
Броят на тридесетгодишните, които са с рак на бъбрека, на гърдата, на матката, на ануса, на щитовидната жлеза, на червата, на тестисите все повече нараства. Лекарите нямат обяснение на този феномен. Дори децата са засегнати: увеличаване на заболяванията от левкимия, влошаване на мозъчните тумори, преповтаряне на бронхните епидемии – особено в големите градове... Професор Монтание обяснява появяването на СПИН-а не само с предаването на HIV вируса, а и с други фактори, “свързани с нашата цивилизация”: той споменава замърсяването и “храненето”, което отслабва нашата имунна система. С всяка година качеството на спермата намалява, плодородието на човешката нация е застрашено.
Там, където работиш, има поток на обмяна на инфорацията: научаваш случайно, че съществуват перални, които не се чупят, но никой фабрикант не иска да ги въведе на пазара; че някакъв тип е измислил чоропогащник, който не хваща бримки, но един голям производител на чорапи е откупил патента, за да го унищожи; че неспукваемата гума си седи в нечий шкаф (и то на цената на хиляди смъртоносни катастрофи на година); че лобито на петрола прави всичко по силите си, за да дабави масовото въвеждане на електрическия автомобил (и то на цената на увеличаването на въглеродния двуокис в атмосферата, което пък води до затоплянето на климата на планетата, така нареченият “сериен ефект”, който най-вероятно ще породи многобройни природни катастрофи в следващите 50 години: урагани, топене на леда по полюсите, покачване на морското равнище, увеличаване на заболелите от рак на кожата, без да броим черните зупки. Дори пастата за зъби е абсолютно ненужен продукт, самото търкане на зъбите с четката е достатъчна глижа, пастата само освежава дъха. Всички препарати за миене на чинии са идентични, машината е тази, която измива. Компакт дисковете се драскат точно толкова, колкото и плочите, алуминиевото фолио е по-вредно от амианта, кремовете против изгаряне не са подобрили формулата си от войната насам, въпреки увеличаването на тъмните петна по кожата (кремовете против изгаряне предпазват само от UV лъчите, но не и от далеч по-вредните UVA лъчи). А рекламните кампании на Нестле са предизвикали милиони жертви, за да пробутат мляко на прах на кърмачетата от Третия Свят (родителите им смесват млякото на прах с непитейна вода).


Тагове:   Бегбеде,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. faerie - "Любовта трае три години"
19.06.2007 17:09
от същия автор. повече ми хареса :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pafffka
Категория: Изкуство
Прочетен: 634767
Постинги: 167
Коментари: 125
Гласове: 1079
Архив