Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2007 09:43 - Бернар Вербер
Автор: pafffka Категория: Изкуство   
Прочетен: 2263 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 13.06.2007 16:46


image

Той е френски ентомолог, който известно време следва криминология, а после завършва журналистика. Роден е през 1961 г. в Тулуза, през март 1983 г. получава наградата на Фондация News за най-добър млад репортер, която му отпуска стипендия за репортаж от Брега на слоновата кост, проследяващ "манян", огромни мигриращи колонии мравки, които унищожават всичко по пътя си.

Бернар Вербер успява да събере всичките си занимания в едно - и разследването на криминални загадки, и прехласването по живота на мравките, и журналистическото писане  и фантастиката - пише трилогия, като първият роман от нея излиза през 1991 г. Следват още романи, вдъхновени от ентомологията "Денят на мравките" и "Революцията на мравките". Според една френска класация в момента Бернар Вербер е най-четеният писател във Франция. Романите му са преведени на 25 езика и са издадени в 10 милиона екземпляра, наричат го "явлението Вербер".

На 1 юни авторът на "Мравките" и "Върховната тайна" ще бъде в София и ще разгледа Панаира на книгата. На следващия ден - в събота, ще раздава автографи и ще се срещне с читатели в "Ориндж център" от 18.00 часа. От издателство "Колибри", по чиято покана гостува, обещават, че писателят ще намери време да говори за литературните си герои. И ще разкаже как инсталира мравуняк в гарсониерата си, за да  наблюдава мравките и да черпи оригинални идеи от живота в тяхната колония.

На български досега са излезли четири от книгите му - "Мравките", "Върховната тайна", "Денят на мравките" и "Танатонавтите". Вербер пише още "Енциклопедия на относителното и абсолютното знание", в която са събрани малки забавни информации, публикува "Книга на пътешествието" след проучвания върху психоанализата и самохипнозата, издава изследването "Бащата на нашите бащи" въз основа на малко познати научни открития в областта на палеонтологията и генетиката. В текстовете му си дават среща митологията, духовните учения, биологията и футурологията, а критиците определят писането му като философска фантастика.

източник : http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=343867

още: http://standartnews.com/bg/article.php?d=2007-05-26&article=190132


откъси от "Мравките"

__________
В тази начална жерава водородът се превръща в хелий, чийто атом е съвсем малко по-сложен. Ала от тази незначителна промяна можем да извадим заключение за първото главно правило на нашата Вселена: ДВИЖЕНИЕ КЪМ ПО-СЛОЖНОТО.
Това правило изглежда очевидно. Ала нищо чудно в съседни светове да е различно. Другаде е възможно то да е движение към ВСЕ ПО-ГОРЕЩО или към ВСЕ ПО-ТВЪРДО, или към ВСЕ ПО-СМЕШНО.
При нас също нещата стават все по-горещи, все по-твърди или все по-смешни, но това не е изначалният закон. Това са само странични явления. Нашият основополагащ закон , този, към който се нагаждат всички други, е: ДВИЖЕНИЕ КЪМ ПО-СЛОЖНОТО.


__________


При мравките, както и при човека, обществената нагласа за живот е предопределена. Новородената мравка е прекалено слаба, за да разчупи сама пашкула, който я обвива. Човешкото бебе дори не е в състояние да ходи и да се храни само.
Мравките и хората са два вида, създадени да бъдат подпомагани от тяхното обкръжение, не притежават знания и не могат да учат сами.
Тази зависимост по отношение на възрастните, без съмнение, представлява слабост, ала тя става изходна точка за друг вид дейност - търсенето на познание.

__________


Когато човекът изпитва страх, щастие или бяс, неговите жлези с вътрешна секреция отделят хормони, които въздействат единствено на неговото тяло. Те се двужат в затворен съд. Сърцето му започва да бие по-бързо, той започва да се поти, да прави гримаси, да крещи или плаче. Това си е негов проблем. Другите го гледат безучастни или със съчувствие, но само защото с ума си е решил така.
Когато една мравка изпитва страх, щастие или бяс, нейните хормони циркулират в тялото и, излизат извън него и проникват в телата на другите. Благодарение на ферохормоните или феромоните милиони ще плачат и крещят едновременно.
__________


Най-разпространената организация сред човеците е следната: сложна йерархия от администратори, мъже и жени на власт, обхваща или по-скро ръководи по-ограничената група на създателите, чиито труд търговците по-късно си присвояват под формата на разпределение... Администратори, създатели, търговци. Това са трите касти, които в наши дни съответстват на работничките, войниците и половите сред мравките.
Борбата между Сталин и Троцки по великолепен начин илюстрира прехода от една система, даваща предимство на създателите, към система, привилегироваща администраторите.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chris - мравките
31.05.2007 12:23
е култова :)
цитирай
2. pafffka - тъй вярно ;) става и за втори прочит, ...
03.06.2007 13:01
тъй вярно ;) става и за втори прочит, и за трети също
цитирай
3. анонимен - :)
19.05.2009 14:27
Този човек е ненадминат.Страхотен е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pafffka
Категория: Изкуство
Прочетен: 637325
Постинги: 167
Коментари: 125
Гласове: 1079
Архив