Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2006 23:03 - Збигнев Херберт
Автор: pafffka Категория: Изкуство   
Прочетен: 1178 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2009 15:51


Предметите

Мъртвите предмети винаги са порядъчни и в нищо, за съжаление, не можем да ги упрекнем. Никога не съм успял да забележа стол да пристъпва от крак на крак нито легло да се изправя на задните си крака. Също и масите, дори когато са уморени, не смеят да приклекнат. Подозирам, че предметите го правят с възпитателна цел - непрекъснато да ни натякват за нашето непостоянство.

***

За да извадиш предметите

За да извадиш предметите от царственото им мълчание е нужно коварство или покушение. Почукването на развратника строшава замръзналото езеро на вратата, съборената на пода чаша изписква като стъклена птица, а подпалената къща дърдори с бъбривия език на огъня, с езика на запъхтян епик разказва онова, за което мълчат леглото, раклата, завесата.

***

Котката

Цялата е черна, но опашката и е електрическа. Когато спи на припек, е най-черното нещо, което можеш да си представиш. Дори насън лови ужасени мишки. Това се познава по ноктите, които поникват от лапичките и. Тя е страшно мила и лоша. Къса от дърветата птичките преди да узреят.

***

Раковината

Пред огледалото на спалнята на родителите ми имаше розова раковина. Приближавах се до нея на пръсти и с внезапно движение я притисках до ухото си. Исках да я хвана, че носталгичният и шум понякога секва. Макар и малък, знаех, че дори когато много обичаш някого, пак се случва от време на време да забравиш това. 

http://hulite.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2234



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pafffka
Категория: Изкуство
Прочетен: 636790
Постинги: 167
Коментари: 125
Гласове: 1079
Архив